🍴Let's talk about food #6: Ψωμί ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι με αλεύρι ζην

🍴Let's talk about food #6: Ψωμί ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι με αλεύρι ζην

Σε προηγούμενη ανάρτηση μου, τον περασμένο Φεβρουάριο, σας είχα δείξει τη συνταγή Γρήγορο (και εύκολο) ψωμί με ζύμη μπύρας. Τώρα θα σας δείξω πάλι ψωμί αλλά ψωμί ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι με το γνωστό αλεύρι ΖΗΝ*.  

🍴Let's talk about food #6: Ψωμί ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι με αλεύρι ζην

  Εδώ και 2 περίπου εβδομάδες έχω σταματήσει να τρώω λευκό ψωμί. Η αλήθεια είναι ότι πάντα προτιμούσα τα ολικής άλεσης σε όλες τις τροφές. Τρώω πολύ τα γνωστά Cream Crackers ολικής  (ξέρετε, την καφέ & την πράσινη συσκευασία) και κάθε φορά που με βλέπει η μαμά μου, μου λέει με ένα ύφος: “Έλα Χριστέ και Παναγία! Κοίτα άνθρωπος που τρώει κράκερς με το φαγητό του! Φάε ψωμάκι να χορτάσεις!” Μωρέ, Εγώ δεν έχω ανάγκη, μια χαρά χορταίνω, φάω λίγο ή πολύ! Εξάλλου, δεν είμαι τόσο του φαγητού, όσο να τρώω σαλάτες, φρούτα & γλυκά.  Αλλά, αν βρω την ευκαιρία και τη διάθεση φτιάχνω ψωμάκι ολικής και πολλά άλλα & το ευχαριστιέμαι και με το παραπάνω. Ένα τέτοιο ψωμάκι επιχείρησα να κάνω και τον προηγούμενο μήνα.

  Από το zampple λοιπόν είχα πάρει το αλεύρι ΖΗΝ από την εταιρία “Μύλοι Αγίου Γεωργίου”. Είχα ακούσει και διαβάσει τόσα πολλά για  το αλεύρι ΖΗΝ, έτσι με το που το είδα, το επέλεξα χωρίς δεύτερη σκέψη. Επέλεξα να κάνω τη συνταγή που αναγράφει πάνω η συσκευασία. Τα υλικά τα είχα ήδη στο ντουλάπι μου (εκτός από το βαλσάμικο, το οποίο το αντικατέστησα με ξύδι), οπότε κάθισα μια μέρα και έκανα το πείραμα. Η αλήθεια είναι πως δεν ήμουν και τόσο σίγουρη αν “θα μου βγει”. Είπα, “το πολύ-πολύ θα αποτύχω μαθαίνοντας!”



🍴Let's talk about food #6: Ψωμί ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι με αλεύρι ζην 

🍴Let's talk about food #6: Ψωμί ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι με αλεύρι ζην


Εκτέλεση:
 🍴Let's talk about food #6: Ψωμί ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι με αλεύρι ζην
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι μαζί με τη μαγιά και το αλάτι προσέχοντας να μην έρθει σε επαφή το αλάτι με την μαγιά.

Κατόπιν προσθέτουμε το νερό σιγά-σιγά και το ξύδι και ζυμώνουμε για 6 λεπτά στο χέρι. 

🍴Let's talk about food #6: Ψωμί ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι με αλεύρι ζην
Στη συνέχεια αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και ζυμώνουμε για άλλα 4 λεπτά στο χέρι. 

Προσέχουμε η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης προσθέτοντας ελάχιστο αλεύρι. 

🍴Let's talk about food #6: Ψωμί ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι με αλεύρι ζην
Κατόπιν κόβουμε το ζυμάρι σε δύο κομμάτια και πλάθουμε ελαφρά σε μορφή φρατζόλας.

Αλείφουμε με λάδι δυο μακρόστενες φόρμες του κέικ και βάζουμε τα κομμάτια της ζύμης, και τα τοποθετούμε σε κάποιο ζεστό μέρος, ώσπου η ζύμη να πλησιάσει το χείλος της φόρμας.

Ψήνουμε στους 190⁰C για περίπου 45 λεπτά.

Αφήνουμε τα ψωμιά να κρυώσουν για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε και τα τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως. 


 
Και το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό!

🍴Let's talk about food #6: Ψωμί ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι με αλεύρι ζην 

🍴Let's talk about food #6: Ψωμί ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι με αλεύρι ζην 
Πραγματικά το ψωμί ήταν πάρα πολύ νόστιμο! Βέβαια, θα το ήθελα λιγάκι πιο αφράτο αλλά μάλλον πρέπει κάπου να έκανα κάποιο λάθος με το αλεύρι στο …πριν & το μετά. Πάντως, ήταν πολύ νόστιμο, καθόλου βαρύ, με μια-δυο φετούλες και χόρταινες. Ειδικά με λίγο βούτυρο & μέλι ή σκέτο μέλι, με το γάλα ή και το τσάι, ήταν το ιδανικότερο για μένα. Νομίζω με αυτό τον τρόπο το απόλαυσα περισσότερο. Θα το ξανά φτιάξω οπωσδήποτε, όμως αυτή τη φορά θα χρησιμοποιήσω κανονικό αλεύρι ολικής άλεσης.
Πώς σας φαίνεται; Καλό;;; 

Κ_α_λ_ό Σ_α_β_β_α_τ_ο_κ_ύ_ρ_ι_α_κ_ο να έχουμε και να βγούμε έξω να απολαύσουμε τον Ήλιο που επιτέλους μας χαμογελά!!!  




*Το post σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ είναι διαφημιστικό!




Διαβάστε επίσης:
___________________
Let's talk about food! Όλες οι Συνταγές μου!
Αφιέρωμα#2: Let's talk about Tea! (+update)
Tag Food Lovers!






_____________________________________
*Η ανάρτηση αυτή είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫
Απαγορεύεται η ανα-δημοσίευση, η αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή και μεταβίβαση των φωτογραφιών καθώς και των κειμένων από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής και  χωρίς πρώτα την έγκρισή της αρθρογράφου.
Όλα είναι επίσημα κατοχυρωμένα!
Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
©Copyright 2010-2015 * ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.)*

12 σχόλια :

  1. Μάλλον με κάποιον τρόπο εμείς οι δυο να επικοινωνούμε νοητικά δεν εξηγείται αλλιώς, έψαχνα συνταγή σήμερα για τέτοιο ψωμάκι για να το προσπαθήσω..
    Προσκυνώ.
    Μπράβο Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, πρέπει κάπως να επικοινωνία εμείς... περίεργα!
      Όταν έγραφα την ανάρτηση, σκεφτόμουνα εσένα, που μου είχες πει (από την προηγούμενη ανάρτηση με το ψωμί) ότι έψαχνες συνταγή για ψωμί ολικής.
      Όταν το φτιάξεις, στείλε μου φωτο με μήνυμα και να μου πεις εντυπώσεις και αν έχεις κάποια tips, για όταν το ξανά φτιάξω.
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  2. Θα ξανάρθω να σε μελετήσω!
    Ζυμώνω μαύρο με μαγιά όμως ή το έτοιμο smart & mix!
    έχω πάνω από 4 χρόνια να φάω λευκό ψωμί! Ούτε ψίχαλο λευκό! ☺
    Θα έρθω για κανονική μελέτη δηλαδή!
    (έχω κουράσει τα μάτια μου με το ντεκουπάζ, αποκλείεται να συγκεντρωθώ)

    Φιλιά
    (ακόμα να τα καταφέρω με το μπουκ :( )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. A! Αριστέα μου, αν έχεις κανένα tip για καλό αφράτο μαύρο ψωμί, δώσε μου ατ φώτα σου! Θέλω να φτιάχνω πιο συχνά...
      Πέρνα όποτε θες!!!
      Όσο για το "book", το πρωί μια φίλη μου που έχει δική της σελίδα στο blogger (αλλά είναι ιδιοτικό για συγκεκριμένους αναγνώστες) μου είπε ότι μετά από κάποιες προσπάθειες, τα κατάφερε!
      Προσπάθησέ το, μέχρι να σου πετύχει! Σιγά, που θα σε κάνει αυτό ό,τι θέλει! :)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Φαίνεται πολύ όμορφο το ψωμάκι σου, Μαράκι μου!
    (Εγώ ψωμί δεν τρώω σχεδόν ποτέ, αλλά έχω ζυμώσει κάποιες φορές στο σπίτι... Την επόμενη φορά, θα δοκιμάσω και την πρότασή σου! Θα ξαναπεράσω να σημειώσω δοσολογίες!)
    Καλό Σαββατοκύριακο, ομορφιά μου!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά κάνεις και δεν τρως, αν και λίγο ψωμάκι Εγώ το θέλω!
      Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!!!
      Φιλιάάάάά!!!

      Διαγραφή
  4. Αα τι νόστιμο που φαίνεται, η κολλητή μου λατρεύει το ψωμί και της έδωσα παραυτα την συνταγή που μας προτείνεις. Για να δούμε πως θα βγει.
    Να 'σαι καλά γλυκό Μαράκι. Σε γλυκοφιλώ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου, όταν το φτιάξει η κολλητή σου, να σου πει τις εντυπώσεις της και να μου τις μεταφέρεις, ναι;
      Καλή Κυριακή, όμορφη! :)

      Διαγραφή
  5. Δεν μου αρέσει δυστυχώς το μαύρο ψωμί (την βλέπω την Αριστέα να μου ετοιμάζει post - κήρυγμα χαχαχαχαχα) αλλά ίσως το κάνω για τη μαμά και το μπαμπά! Θέλω τα φώτα σου σχετικά με το zampple!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, εμένα πάλι μου αρέσει πάρα πολύ! Πάντα μου άρεσε!
      Στείλε μου μήνυμα στο fb και ρώτα με ό,τι θες!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας καλοδεχούμενα!!!
*Παράκληση! ΜΗΝ γράφετε σε greeklish!
*ΌΧΙ Spam, ΟΧΙ υβριστικά σχόλια!
*Καλό θα ήταν πρώτα να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου GDPR & τους Όρους Χρήσης του blog. Θα τα βρείτε πάνω στο Menu.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψή σας!

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ



Follow by e-mail

MY INSTAGRAM PORTFOLIO

Copyright © ♫ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΙΓΜΕΣ♫. Made with by OddThemes