Λοιπόν που λέτε! Αγαπώ το λάχανο, κυρίως βέβαια το μωβ ως σαλάτα. Το άσπρο ως κοκκινιστό ή λεμονάτο λαχανόρυζο που μας έφτιαχνε η μάνα μου ή ακόμα καλύτερα βραστό ως σαλάτα, ξέρετε με ελαιόλαδο και λεμονάκι, με το λάχανο που έμενε από τους λαχανοντολμάδες που έφτιαχνε.
Την Τρίτη που λέτε είχα πάρει ένα μικρό μωβ λάχανο για να το καταναλώσω ως σαλάτα. Έτσι και έγινε με το μισό που έκοψα σε τάπερ.
Χθες Σάββατο που γύρισα το απόγευμα κουρασμένη από διάφορες δουλειές, σκεφτόμουν τι να μαγειρέψω για το Σαββατοκύριακο. Σκέφτηκα ότι μου έχει μείνει το μωβ λάχανο που δεν πρόκειται να το κάνω σαλάτα και είναι κρίμα σε λίγες ημέρες να πάει χαμένο. Και αποφάσισα να το φτιάξω λαχανόρυζο, μιας και είχα και πολύ καιρό να φάω. Βέβαια, αναρωτήθηκα: "Λαχανόρυζο με μωβ λάχανο, υπάρχει; θα βγει νόστιμο; και γιατί να μη βγει; λάχανο είναι θα βγει σίγουρα νόστιμο." Λέω ας το φτιάξω γρήγορα όπως το λαχανόρυζο και μια χαρά θα τρώγεται. Και το έφτιαξα γρήγορα και νοστιμότατο έγινε! Ε, μετά το φαγητό που κάθισα να ξεκουραστώ, μπήκα στο διαδίκτυο και είδα ότι όντως υπάρχουν πολλές συνταγές 'Λαχανόρυζο με μωβ λάχανο' και Εγώ βρε παιδιά τώρα το έμαθα ότι το χρησιμοποιούμε μαγειρικά και αλλιώς.😁
(ή καυτερό αν σας αρέσουν τα καυτερά)
- 1 μικρό μωβ λάχανο
- 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες ή όπως επιθυμείτε
- 1 ψιλοκομμένη ντομάτα
- Λίγο άνηθο
- 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Μισό κουταλάκι Μπούκοβο γλυκό
- Μισό κουτ.γλυκού ζάχαρη
- αλάτι και πιπέρι
- Λίγο ξύσμα από 1 φρέσκο λεμόνι πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά
- Χυμό από 1 ολόκληρο λεμόνι για το σερβίρισμα
- Αρχικά κόβουμε το λάχανο σε χοντρά κομμάτια ή όπως το προτιμάει ο καθένας.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε το καρότο, την ντομάτα και το λάχανο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί το λάχανο.
- Προσθέτουμε το ρύζι, τον πελτέ διαλυμένο σε νερό, το μπούκοβο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε 2 με 3 ποτήρια του νερού, ζεστό νερό.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά.
- Λίγο πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον άνηθο και το ξύσμα λεμονιού ή και λίγο χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να σιγοβράζει για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να τραβήξει αρκετά τα υγρά του.
Καλή μας/σας όρεξη!
Αν επιθυμείς μπορείς να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να γίνεις ένας από τους Συλλεκτικούς Αναγνώστες μου, να ενημερώνεσα άμεσα για τα δημιουργικά πράγματα του blog, να μαθαίνεις τα πιο special νέα μου, να απολαμβάνεις ειδικά προνόμια, όπως επίσης να έχεις πρόσβαση στην Συλλεκτική Βιβλιοθήκη του blog μου.
Συνεπώς ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αντιγραφή ή τροποποίηση, αναδημοσίευση, αποθήκευση και γενικά η αναπαραγωγή από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς τη συγκατάθεσή και έγκρισή μου. Αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση επικοινωνήστε πρώτα μαζί μου. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Πες ΟΧΙ στην λογοκλοπή! Copyright ©2010-2022
by *ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.)*
Ακούγεται ωραίο. Πάντα να απολαμβάνεις νοστιμιές Μαράκι μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ήταν ωραίο! Απολαμβάνω καθετί όμορφο και... νόστιμο Μαρινάκι μου! Έτσι δεν πρέπει να κάνουμε σε τούτη τη ζωή;
Διαγραφή